niedziela, 8 lipca 2012

Barcelona - serce Katalonii

Barcelona - serce Katalonii

 Katalonia to region na południowym-wschodzie Hiszpanii, który urzeka swoją malowniczością. Ciepły śródziemnomorski klimat zapewnia wspaniałą pogodę w sezonie urlopowym – dużo słońca, zero deszczu. 
Trzeba wiedzieć, że Katalończycy od zawsze czuli odrębność od reszty kraju, stąd autonomia, o którą Katalonia walczyła przez wiele lat. To także odrębny język oraz katalońskie obyczaje. Sercem Katalonii jest Barcelona – miasto położone tuż nad brzegiem Morza Balearskiego, stanowiącego część Morza Śródziemnego. Piaszczysta, złota plaża – część Costa Brava (hiszp. 
Dzikie Wybrzeże), czyli regionu Katalonii między Blanes a francuską granicą – na której można zażywać kąpieli słonecznych oraz wodnych, znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie zabudowań miasta. Obok port z jachtami, stocznia, liczne restauracje. Na plaży panuje luźna atmosfera, toteż nie można oburzać się na widok kobiet opalających się bez biustonoszy. Ti i ówdzie kręcą się miejscowi, którzy oferują zimne piwo, wykonanie masażu lub zrobienie tatuażu z henny.
Jeśli leżenie plackiem na plaży nie wystarcza spragnionym wrażeń turystom, to pora ruszyć w miasto. Zabytków, muzeów, parków jest w Barcelonie niezliczona ilość. Sam spacer to dzielnicy Barri Gothic jest niezwykła atrakcją, bo to najstarsza dzielnica miasta, pełna ciężkich budynków z kamienia, wąskich i krętych uliczek oraz barów, restauracji, kawiarenek. Najbardziej znanym zabytkiem sakralnym jest Sagrada Familia – secesyjny kościół o statusie bazyliki mniejszej – największe osiągnięcie słynnego architekta Antonio Gaudiego.
Chociaż budowę świątyni rozpoczęto w 1882 roku, obiekt nadal nie jest ukończony, z powodu nagłej śmierci architekta oraz zniszczenia projektów w czasie hiszpańskiej wojny domowej. Do najbardziej znanych atrakcji Barcelony należy Park Guell – również projekt Gaudiego. To kompleks ogrodowo-architekoniczny o imponującej powierzchni, bajecznych budynkach i najdłuższej ławce świata, z której można podziwiać panoramę miasta.
Potrzeba kulinarnych eksploracji zostanie zaspokojona przez potrawy z owocami morza, na przykład paellę lub smażone kalmary. Hiszpanie znani są z tego, że uwielbiają spędzać czas w knajpach w towarzystwie znajomych, popijając sangrię (owocowe wino z sokiem i kawałkami owoców) i przegryzając tapas, czyli lekkie przekąski z owoców morza, papryki, ziemniaków lu krokiety.

-- O autorze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz